Bootjes kijken

Sinds 2014 wordt de fietser gehinderd door een obstakel dat voorlopig niet verdwijnt: Het Maximakanaal. Het is bedoeld om de doorvaart van grotere schepen naar de Maas mogelijk te maken, maar niet iedereen heeft een boot. Als fietser die de steilheid van de bruggen niet ziet zitten, kun je kiezen voor de sluisdeuren van de sluis in Hintham. Daar kun je overheen fietsen.

Je komt dan vrijwel meteen in het Kanaalpark Rosmalen, wat naadloos aansluit bij Landgoed Coudewater, Landgoed De Wamberg en het beekdal van de Aa. Die Aa is overigens ook doorgetrokken naar de Maas, als Rosmalense Aa.

Veel bijzonders is het Kanaalpark Rosmalen nog niet, maar je kunt er wel aardig fietsen, een beetje wandelen, wat zitten, wat bootjes kijken. Er schijnen ook dassen te zitten, maar die heb ik niet zelf gezien. En er zijn plannen om een openbaar voedselbos te beginnen, om het geheel wat meer body te geven.

Een fietstochtje door het Kanaalpark is wel leuk, je kunt bijvoorbeeld even naar de sluis bij Empel rijden, daar stroomt het Maximakanaal in de Maas. En daar zou je dan op een mooie dag even kunnen zwemmen of pootjebaden. Nu schijnt er vooral veel rommel te liggen.