Determinatie van een eik

Een opvallend exemplaar, mooi solitair rechtopstaand en weinig uitstaand, een karakteristieke eik, zo aan het blad te zien. Ik loop er naar toe en bekijk hem nader, terwijl ik mijn koffie opdrink. Jammer dat ik mijn camera niet bij me heb, hij heeft opvallende vruchtjes. Dat lijken mij op het eerste gezicht toch eerder beginnende beukennootjes. Maar dat klopt totaal niet met het blad. Ik breek een takje af.

Mijn zoektocht over het internet leidt me langs verschillende experts, waarvan sommigen geen beukennootje kunnen onderscheiden van een tamme kastanje, maar uiteindelijk kom ik uit bij de moseik of Turkse eik. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar dat zegt natuurlijk niks. Ik ken alleen maar de Amerikaanse eik en de gewone eik.

Of deze mooie boom hier binnenkort nog staat betwijfel ik. Hij is karakteristiek, maar zeker niet monumentaal. Er wordt hier druk gebouwd en niet zo lang geleden stond er naast deze boom nog een verpleegstersflat, dus dit stuk land zal waarschijnlijk een bouwbestemming hebben. Er zijn grote plannen voor Landgoed Coudewater.

Niet slopen maar oogsten”, zag ik op een bouwbord staan. Inmiddels is de oogst waarschijnlijk grotendeels binnen. Grote bomen verplanten is overigens inmiddels ook een trend.


Meer over landgoederen

Een landgoed is een groot stuk grond van meerdere hectares met landerijen, bossen en tuinen. Op een landgoed kunnen zich gebouwen bevinden zoals een buitenplaats, landhuis, kasteel, grote boerderij of kerk. Activiteiten als bosbouw, landbouw en recreatie kunnen een inkomstenbron voor de eigenaar vormen (Wikipedia). Veel landgoederen zijn opengesteld en daarmee uitermate geschikt voor vormen van recreatie, zoals wandelen.